مهارتهای شنیداری، برای رهبری که مراقب، علاقهمند و به دنبال انتقال تفکر خود است، ضروری است. در این مطلب راهکارهایی را به منظور چگونگی بهبود مهارتهای شنیداری و درست گوش دادن ارائه دادهایم؛ با ما همراه باشید.
ما تمایل زیادی به توجه به تواناییمان برای صحبت کردن داریم. در حال حاضرتعداد زیادی از دورهها، کارگاهها و آموزشهای مختلف در دسترس ما قرار دارند که در آنها نحوه صحیح صحبت کردن، به خصوص سخنرانی عمومی که یک مهارت بسیار مطلوب است را ارائه میدهند.
سخنرانی عمومی به عنوان یک توانایی ضروری برای کسانی محسوب میشود که مایل به پیشرفت حرفه خود در کسبوکار و سیاست هستند. اما با توجه به وجود هیاهوی زیاد در خصوص اهمیت صحبت کردن، میتوان گفت مهارت گوش دادن عملاً نادیده گرفته میشود. میتوان استدلال کرد که گوش دادن به اندازه صحبت کردن اهمیت دارد و هر فردی تمایل به شنیده شدن و فهمیده شدن دارد.
پنج روش به منظور افزایش مهارت گوش دادن وجود دارد که در ذیل به توضیح آنها پرداختهایم.
۱. کاملاً در لحظه باشید
آیا تا به حال با کسی صحبت کردهاید و که در حین آن متوجه شوید از چیزی پریشان است و واقعاً به صحبتهای شما گوش نمیدهد؟ احتمالاً این کار را آزاردهنده و ناامیدکننده میدانید یا نوعی بیاحترامی تلقی میکنید. در آن لحظه ممکن است حتی عصبانی شوید یا گفتگو را قطع کنید.
هنگامیکه کسی صحبت میکند، بسیار مهم است که کاملاً در آن لحظه حضور داشته باشید و ذهنتان درگیر موضوع دیگری نباشد. اگر چیز دیگری ذهن شما را مشغول کرده مانند یک تماس که باید انجام دهید یا یک متن که باید به آن پاسخ دهید، کافی است به طرف مقابل خود اطلاع دهید و سپس کاری که لازم است انجام دهید پیگیری کرده و در نهایت به وی بگویید که آماده گوش دادن به صحبتهای او هستید.
هنگام گوش دادن، نهتنها به کلمات بلکه باید به تن صدا، حالات صورت و زبان بدن فرد مقابل نیز توجه کنید. این موارد اطلاعاتی را در اختیار شما قرار میدهند که به اندازه همان کلمات اهمیت دارند.
۲. خودتان را جای آنها بگذارید
اینکه آیا شما با سخنران موافق هستید یا حتی علاقهمند به آنچه آنها میگویند، هستید یا نه مهم نیست اما آنچه آنها میگویند برای خودشان مهم است. خودتان را در موقعیت آنها تصور کنید و فقط سعی کنید تنها کسی باشید که به سخنرانی آنها گوش میدهد.
وقتی صحبت میکنند تلاش کنید تا به جایی که از آن میآیند و علت انجام این کار فکر کنید. تصور کنید زندگی آنها شبیه چه چیزی است و اینکه ممکن است آنها با چه چیزهایی مواجه شوند؟
مطمئن باشید، افراد قدردان این خواهند شد که شما تلاش کردهاید آنها را درک کنید و واقعاً آنها را بشنوید.
۳. نقاط اصلی را انتخاب کنید و به سخنران اجازه دهید تا متوجه شود شما این کار را کردهاید
بسیاری از افراد با تمرکز بر روی آنچه که کسی میگوید مشکل دارند، مخصوصاً اگر آنها بیش از یک دقیقه یا بیشتر صحبت کنند. در واقع توجه کردن به سایر چیزها برای ما آسان است و حتی ممکن است موارد جالبتری را پیدا کنیم.
در صورتیکه شما نیز با این مشکل درگیر هستید، سعی کنید چند نکته کلیدی در مکالمه را انتخاب کنید. پس از پایان صحبتها، بگذارید آنها بدانند که با ذکر نکات کلیدی که شنیدید در واقع صحبتهای طرف مقابل را شنیدهاید و از آنها بخواهید که هر چیزی را که برایتان نامفهوم است، به صورت واضح توضیح دهند.
اگر فردی که صحبت میکند معتقد باشد که شما تلاش صادقانهای را برای شنیدن صحبتهای وی انجام دادهاید، مطمئن باشید شما را به خاطر پیگیری نکردن کل صحبتهایش میبخشد.
۴. فعال گوش دادن را تمرین کنید
اکثر مردم زمانی که کسی صحبت میکند، به چگونگی پاسخ دادن به آن فکر میکنند. به جای انجام این کار، سعی کنید به طور کامل بر روی آنچه که فرد میگوید تمرکز کنید.
وانمود کنید که در حال محک زدن میزان شنیدهها و درک خود از موضوع صحبت هستید. یک راهحل خوب برای انجام این تمرین این است که با یکی از اعضای خانواده یا یک دوست خوب بنشینید و این تمرین را انجام دهید و فقط بازخوردهایی از آنچه شنیدهاید به آنها ارائه دهید.
با انجام این کار شما متوجه خواهید شد که تمرکز به آنچه که آنها نسبت به زمانی که برای چگونگی پاسخ دادن به آنها نگران هستید، بسیار سادهتر است.
۵. حس کنجکاوی، ذهنیت باز و میل برای رشد مداوم را در خود گسترش دهید
افرادی که به طور طبیعی کنجکاو هستند مکالمات را به عنوان فرصتهای یادگیری تلقی میکنند. آنها همیشه به دنبال کشف و یادگیری چیزهای جدید هستند و علاوهبر این هر فردی که با آنها صحبت میکند را به عنوان فرصتی که قرار است در آن موضوعی را یاد بگیرند، در نظر میگیرند.
آنها با ایده باز به اطراف مینگرند و بر این باورند که مشاهده تنها هدف آنها نیست و یا لزوماً بهترین راه نیست و نیازی به دفاع مستمر از دیدگاهها و راه خود، ندارند.
این افراد به صورت مداوم به دنبال یادگیری فرصتهای جدید و در نظر گرفتن چالشهای جدید هستند. شما اغلب این افراد را در غالب کسانی مییابید که به صورت داوطلبانه در دورههای مختلف ثبتنام میکنند و به دنبال کسب تجربیات جدید در زندگی خود هستند. برای آنها، گوش دادن به صحبتهای دیگران مانند یک راه آسان و طبیعی برای ادامه رشدشان به نظر میرسد.
نوشته پنج روش برای بهبود مهارت گوش دادن اولین بار در آموزش زبان – گلدفیش پدیدار شد.