گاهی مغز انسان، به بدترین دشمن آموش زبان تبدیل میشود. اگر در حال یادگیری زبان هستید، حتما با این مشکلات مواجه شدهاید که نتوانستهاید کلمات را حفظ کنید، نتوانستهاید صحبت کردن گویندههای نیتیو را درک کنید، نتوانستهاید قوانین گرامری را توضیح دهید.
این مشکلات برای بسیاری از زبان آموزان وجود دارد. در ادامه به مهمترین شکایتهای زبان آموزان در مورد یادگیری زبان و روشهایی برای مقابله با آن اشاره میکنیم.
۱. نمیتوانم کلمات را به خاطر بسپارم
مغز انسان شگفتانگیز است. ولی این مشکل برای زبان آموزان بسیار رایج است که معنای بعضی از کلمات را به خاطر نمیسپارند. در واقع آنها را موقعی که نیاز به استفاده از آن دارند، به خاطر نمیآورند. احتمالا فهرستهای موضوعی از کلمهها تهیه کردهاید و آنها را حفظ کردهاید. ولی دو هفته بعد، همه را فراموش کردهاید.
چطور این مشکل را حل کنیم؟
تکرار کردن کلمات برای حفظ کردن معنی آنها، منطقی به نظر میرسد و یک روش یادگیری است. بنابراین این استراتژی را نباید به طور کل کنار بگذارید. نکته کلیدی اینجاست که نباید فقط به حفظ کردن و تکرار کردن کلمات، اکتفا کنید. باید مرتب از آن استفاده کنید. بهترین روش این است که کلمات را در قالب جملات و متنها، روی کاغذ بنویسید. در عین حال که کلمات جدید را مینویسید، باید تکرار کردن کلمههای قبلی را ادامه دهید.
همیشه باید آموختههای قبلی خود را بازبینی کنید.
۲. با صحبت کردن مشکل دارم و پیشرفت نمیکنم
دلایل مختلفی وجود دارد که باعث میشود نتوانید این مهارت خود را تقویت کنید. دلیل اول این است که میترسید اشتباه کنید. در واقع از سکوت کردن برای پیدا کردن کلمات صحیح، میترسید. این دو عامل باعث میشود که در نهایت به خاطر استرس نتوانید صحبت کنید.
دلیل دوم این است که کلمات را در موقع نیاز، به خاطر نمیآورید. ممکن است از حرف زدن در مقابل جمع نترسید ولی کلمات را در موقع لزوم به خاطر نمیآورید.
حتی ممکن است هر دو مشکل را همزمان با هم داشته باشید.
چطور این مشکل را حل کنیم؟
تا به حال در کودکی تئاتر بازی کردهاید؟
شاید بد نباشد تا دوباره آن را امتحان کنید. ابتدا اهداف خود را از یک مکالمه در نظر بگیرید. سپس فضایی برای تئاتر یک نفره فراهم کنید. خودتان را در موقعیتهای مختلف قرار بدهید و نقش بازی کنید. اصطلاحات و کلمات مربوط به موضوع مکالمه را از قبل پیدا کنید و حفظ کنید. جایی که انتخاب میکنید مهم نیست فقط باید احساس راحتی داشته باشید.
در آغاز ممکن است نیاز داشته باشید تا به برگهها و اصطلاحاتی که نوشتهاید نگاه کنید ولی بهمرور آنها را حفظ میشوید و ملکه ذهنتان میشود. این کار، نه تنها روشی عالی برای یادگیری زبان است، بلکه یک بازی سرگرمکننده است.
۳. وقت کافی برای یادگیری زبان ندارم
آموزش زبان یکی از چیزهایی است که به راحتی همهی ما به تعویق میاندازیم. در حالی که اگر اوقات تلف شده خود را در طول روز جمع بزنیم، زمان قابل توجهی میشود.
چطور این مشکل را حل کنیم؟
یکی از کارهایی که میتوانید انجام دهید این است که از اوقات کوتاه بین فعالیتهای مختلف خود برای یادگیری زبان استفاده کنید. نباید ارتباط خود را با زبان قطع کنید. در این مواقع، اپلیکیشنهای آموزشی به کار میآیند. میتوانید در اوقات استراحت خود با کمک اپلیکیشنهای مختلف، کلمهها را یاد بگیرید یا پادکست گوش کنید.
روش دیگر این است که روزی پنج جمله به زبان مورد نظرتان بنویسید. همچنین میتوانید موسیقی به زبان هدف گوش کنید. هر روز باید با این زبان در تماس باشید. حتی برای مدتهای کوتاه.
۴. نمیتوانم حرف زدن گویندههای نیتیو را متوجه شوم
وقتی در حال مطالعه زبان هستید، همه چیز عالی به نظر میرسد و همهچیز را میفهمید ولی وقتی به صحبت کردن گویندههای نیتیو گوش میدهید حتی یک کلمه هم متوجه نمیشوید. حتی ممکن است احساس ناامیدی کنید و عصبانی و سردرگم شوید.
این اتفاق معمولا زمانی پیش میآید که فقط با متریالهای آموزشی سرو کار داشته باشید. این منابع آموزشی معمولا تلفظهای روان و آرامی دارند و سریع متوجه میشوید. ولی در زندگی واقعی و در فیلمها، اصطلاحات، سرعت حرف زدن و ادبیات افراد، متفاوت است. در واقع صحبت کردن در دنیای واقعی، خارج از منابع آموزشی، با آنچه که در کتابها میبینید و میخوانید، متفاوت است.
چطور این مشکل را حل کنیم؟
باید بیشتر با منابعی سرو کار داشته باشید که برای افرادی تهیه شده باشد که زبان مورد نظر شما، زبان مادری آنها است. مثلا فیلم ببینید، سریال ببینید، موسیقی گوش دهید، برنامههای تلویزیونی و مستندهای مختلف را ببینید، کلیپهای یوتیوب را تماشا کنید. این روش به شما کمک میکند که گوشتان با لهجه نیتیو آشنا شود.
۵. تلفظ من وحشتناک است
حتما برایتان پیش آمده که کلمهای را اشتباه تلفظ کردهاید و طرف مقابل، منظور شما را متوجه نشده باشد. شاید مجبور باشید که کلمهای را سه بار تکرار کنید تا طرف مقابل به خوبی آن را متوجه شود. تلفظ بد و نادرست میتواند بسیار ناامیدکننده باشد و تاثیر بدی روی اعتمادبهنفستان بگذارد.
چطور این مشکل را حل کنیم؟
فراموش نکنید که هدف نهایی زبان این است که بتوانید منظورتان را به طرف مقابل به طور واضح برسانید و قرار نیست تلفظ بینقصی داشته باشید. چون به ندرت ممکن است که کسی بتواند زبان دوم را درست مثل زبان مادری خود، با لهه صحیح تلفظ کند.
ابتدا تلفظ تک تک حروف را به دقت یاد بگیرید. نگران لهجه خود نباشید. همه مردم وقتی زبان جدید یاد میگیرند، تا حدودی لهجه خود را حفظ میکنند. بعد از اینکه تلفظ تک تک حروف را یاد گرفتید، کلمات را تمرین کنید. سعی کنید تا جایی که میتوانید مثل نیتیو صحبت کنید. ولی اگر در تلفظ بعضی حروف موفق نبودید، نباید ناامید شوید.
نوشته ۵ مشکلی که فقط زبان آموزان درک میکنند اولین بار در آموزش زبان – گلدفیش پدیدار شد.