عنوان مقاله: انواع مطالعات اپيدميولوژيك (2)
انواع مطالعات
مطالعات به دو دسته توصیفی و تحلیلی تقسیم میشوند. مطالعات تحلیلی به دو شکل قابل انجام هستند. در نوع مداخله ای (Interventional) محقق خود، متغیر مستقل را در افراد مورد پژوهش دستکاری می کند و سپس پیامد را ارزیابی می نماید. در مطالعات مشاهده ای (Observational) محقق این دخالت را ندارد و تنها به مشاهده اثر متغیر مستقل بر متغیر وابسته اکتفا میکند. به نمودار بالا توجه کنید
مطالعات توصیفی
گزارش موردی (Case Report) (یا مطالعه مورد)
توجه به یک مورد نامعمول از یک بیماری و بررسی چگونگی رخ داد آن را گزارش مورد می گویند. این مطالعه ارزان و آسان است. برای مثال اگر یک مرد جوان افغان مبتلا به آنژیوفیبروما با ضایعات گل کلمی شکل به درمانگاه پوست مراجعه کند، از آنجا که این یک مورد نامعمول از این بیماری است، متخصصان تصمیم می گیرند که مقاله ای نوشته و در آن این مورد بیماری را توصیف کنند و سپس اقدامات انجام گرفته برای بیمار و در نهایت سرنوشت او را که می تواند بهبودی، ناتوانی خاص یا مرگ باشد گزارش می کنند.
گزارش موارد (Case Series)
اگر به جای یک مورد، چند مورد نامعمول که احتمالاً با یکدیگر مرتبط هم هستند بررسی شود، گزارش موارد انجام شده است. به عنوان نمونه گزارش پنج بیمار دچار پنومونی ناشی از پنوموسیستیس کارینی که به بیمارستان هال لس آنجلس مراجعه کردند و سرانجام با پیگیری موارد مشابه، پاندمی ایدز شناسایی شد. و یا گزارش ابتلا به بوتولیسم در مراجعه کنندگان به مراکز درمانی یکی از استان های شمالی کشور که با بررسی بیشتر علت بیماری مصرف نوعی ماهی دودی آلوده به بوتولینیوم به عنوان علت اپیدمی شناسایی شد. شایان ذکر است که مطالعه توصیفی تنها محدود به دو نوع مذکور نیست. در عمل هرگاه در مطالعه ای بدون توجه به ارتباط بین متغیرها آنها را تنها از نظر توزیع شخص، زمان و مکان توصیف کنند، آن مطالعه توصیفی است. توصیفی بودن یک مطالعه ربطی به مقطعی یا طولی بودن آن ندارد و تنها ملاک توصیفی بودن، همان عدم بررسی ارتباط بین متغیرهاست.
در بررسی انواع مطالعات اپیدمیولوژیک در علوم پزشکی
در این مقاله همه چیز درمورد مطالعات مورد شاهدی را خواهیم آموخت. پیش از این اینکه این مقاله را بخوانید بهتر است با انواع مطالعات در حوزه علوم پزشکی و انواع مطالعات اپیدمیولوژیک آشنا شوید. در این مقاله خواهید آموخت:
نویسندگان: شريعتي بتول*
آدرس: * گروه آموزشی پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی تهران
چکیده:
مطالعه كوهورت، مطالعه اي تحليلي است كه در آن گروهي از افراد با يك عامل خطر مواجهه دارند و گروه ديگري مواجهه ندارند و اين دو گروه براي مدت زماني مورد پيگيري قرار مي گيرند و بروز بيماري در گروه اول با گروه ديگر مقايسه مي شود. كوهورت يك لغت لاتين و به معني هم گروه مشابه است؛ به عنوان مثال افراد متولدشده در يك سال شمسي را كوهورت سني مي گويند. در اين مطالعه عامل (عوامل) خطر مي تواند به صورت سطوح مختلف مواجهه در نظر گرفته شوند و پس از پيگيري، بروز بيماري در سطوح مختلف مواجهه، با يكديگر مقايسه شود.
اين مطالعه يكي از مهمترين و قويترين انواع مطالعات مشاهده اي است و با توجه به اين كه در اين مطالعه بروز بيماري قابل اندازه گيري است، به آن مطالعه بروز (Incidence Study) نيز مي گويند. مطالعه كوهورت به مطالعه Longitudinal، Prospective، Follow up نيز معروف است كه البته در بعضي مطالعات ديگر نيز هر سه حالت كاربرد دارد. شماي كلي اين مطالعه مطابق شكل 1 است.