افرادی که از مهارت خواندن بالایی برخوردارند، معمولا کسانی هستند که در این زمینه فعالیت بیشتری دارند. در صورتی که فرزند شما زمان زیادی را برای درک مطالبی که خوانده است صرف میکند میتوانید این مسئله را با آموزش صحیح برطرف کنید. در این مقاله چند روش کاربردی برای تقویت مهارت خواندن ذکر شده است.
ایجاد ارتباط بین مطالب و دانستههای پیشین
ایجاد ارتباط بین دانستههای پیشین کودک با مطالبی که میخواند تمرکز او را بالا میبرد و به یادگیری عمیق کمک میکند. به او یاد بدهید زمانی که مطلبی را برایش میخوانید و اطلاعاتی در این زمینه دارد این اطلاعات را با شما درمیان بگذارد. به عنوان مثال اگر در کتاب به مکانی اشاره شده است که تعطیلاتتان را با هم در آنجا سپری کردهاید، در مورد خاطرات خود از این مکان صحبت کنید و از فرزندتان بخواهید که او نیز در این بحث مشارکت کند. به او بیاموزید که خوانندگان خوب در هنگام خواندن، دانستههای خود را به نوشتههای موجود در کتاب ربط میدهند.
از او سوال بپرسید
سوالاتی از فرزندتان بپرسید تا او را وادار به جستجو در متن کنید. این کار باعث میشود در هنگام خواندن، حس کنجکاوی فرزندنتان را تحریک کنید. مرتب از او بپرسید که چه چیزی در متن برایش سوالبرانگیز است؟ این ابهامات و سوالها را به خاطر داشته باشید و آنها را برطرف کنید. به فرزندتان یاد بدهید که خوانندگان خوب با طرح پرسش درمورد متن، آموختههای خود را به چالش میکشند.
تصویر ذهنی ایجاد کنید
ایجاد تصاویر بصری باعث میشود متن زنده به نظر بیاید، همچنین تصاویر ذهنی موجب میشوند که داستان بیشتر در ذهن تثبیت شود. میتوانید ایجاد تصویر ذهنی را با استفاده از خواندن مطالب و توصیف این تصاویر به وسیله همه حواس پنجگانه و احساسات خود به فرزندتان آموزش دهید. همچنین میتوانید از او نیز بخواهید درمورد تصورات خود با شما صحبت کند و توجه کنید که گفتههای او چه تفاوتی با آنچه شما تصور میکنید دارد. علاوهبراین میتوانید از او بخواهید که تخیلات خود را برایتان نقاشی کند.
نتیجهگیری کنید
ما از ترکیب دانستههای پیشین خود با مطالب اصلی موجود در نوشته، از یک داستان نتیجهگیری میکنیم. بهعنوان مثال هنگامی که میخوانیم «چشمانش قرمز شده بود و آبریزش بینی داشت» میتوانیم نتیجهگیری کنیم شخصی که به آن اشاره شده یا سرما خورده است یا این که آلرژی دارد. میتوانید برای تقویت این مهارت خواندن در فرزندتان زمانی که برای او داستان میخوانید اتفاقاتی که ممکن است در ادامه رخ بدهد را پیشبینی کنید، سپس از او نیز بخواهید که همین کار را انجام دهد.
قسمتهای مهم را مشخص کنید
مشخصکردن بخشهای مهم داستان یک گزینه اساسی در خواندن محسوب میشود. شما میتوانید یک برنامه تقسیمبندی عناصر داستان را دانلود کنید و شخصیتهای اصلی داستان، فضای کلی محل وقوع داستان، معماها و راهحل آنها را با استفاده از این برنامه در حین خواندن به کودکتان نمایش دهید. متون مستند معمولا با متون داستانی و تخیلی تفاوتهایی دارند. این نوشتهها معمولا ویژگیهای مشخصی مانند فهرست مطالب، عناوین، حروف درشت، عکس و فهرست راهنما دارند.
بررسی درک مطلب
خوانندگانی که معمولا خواندههای خود را مرور میکنند استراتژیهای خاص خود را دارند که با استفاده از آن متوجه میشوند چه زمانی مطالب را درک نکردهاند. به فرزندتان یاد بدهید که وقتی مطلبی را متوجه میشود با زمانی که مطلبی برایش گنگ به نظر میرسد را از هم تفکیک کند. مثلا وقتی باهم مشغول خواندن هستید از او بخواهید زمانی که قسمتی را متوجه میشود یک انگشت خود را بالا ببرد و زمانی که قسمتی از داستان برایش نامفهوم بهنظر میرسد دو انگشتش را بالا ببرد. برای یادگیری قسمتهای نامفهوم میتوانید از استراتژیهای زیر استفاده کنید:
- مطلب را بازخوانی کنید
- اکنون مطلب قابل فهم شد؟
- بلندخوانی کنید
- با سرعت کمتر و آرام بخوانید
- به تصاویر دقت کنید
- کلمات دشوار را مشخص کنید
نوشته 6 نکته برای تقویت مهارت خواندن در کودکان اولین بار در آموزش زبان – گلدفیش پدیدار شد.